Elérhetőség

Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT)
7621 Pécs, Papnövelde u. 22. Postacím: 7601 Pécs, Pf. 199.
Tel: 72-523-800
Fax: 72-523-806
E-mail: mrtt@mrtt.hu
Facebook: mrtt.hu

Közérdekű adatok

  • Számlaszám:
    MBH Bank Nyrt.
    50800111-11090603
  • Adószám:
    18323038-1-02

Nyelvek

Navigáció

Belépés

Beszámoló az MRTT Közép-dunántúli Tagozatának elmúlt évi tevékenységéről

 A Közép-dunántúli Tagozat tevékenysége a COMITATUS folyóirat akcióihoz kapcsolódott, amint azt az előző szóbeli beszámolóban jeleztem, kimozdultunk Veszprémből, így a COMITATUS Szerkesztőbizottsága nyilvános ülést tartott 2004. november 4-én a pesti Vármegyeházán, mely során Zongor Gábor értékelte az elmúlt több mint 13 év tevékenységét, majd vitaindított tartott „Megyék, régiók, Európai Unió” címmel.

 

2004. november 23-án Székesfehérvárott a Fejér Megyei Közgyűlésé Címertermében mutattuk be a COMITATUS Kiadó 150. kiadványát, a nyilvános szerkesztőségi ülésen Merényi Zoltán Fejér megyei főjegyző „Megye vagy régió?”, míg Szabó Gábor a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke „A partnerség szerepe a megyei önkormányzat ciklusprogramjában” címmel tartott előadást.

 

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal felkérésére tematikus regionális konferenciát szerveztünk a Nemzeti Fejlesztési Terv II. előkészületei kapcsán, Veszprémben, 2004. december 7-én, a Megyei Könyvtár konferencia termében, „A dinamikus településrendszer-jövőkép alkotás” címmel.

 

Ugyancsak a COMITATUS-szal közös projekt volt a Regionális Tudományos Társaság elnökének és Nemes Nagy József professzor ösztönzésére elkészített „Politikai földrajz és megyerendszer” című kötet bemutatója, amelyre 2005. január 13-án, Veszprémben került sor. A Közép-Dunántúli Tagozat tömöríti a Balatoni Kutatócsoport tagjait, így esetenként a környező régiókban is portyáztunk, így március 1-jén, Siófokon, egy műhelyvitán vettünk részt, mely a Balaton Régió, mint interrégió problematikáját taglalta. Ugyancsak a Balaton Régió kérdéskörében vettünk részt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal által szervezett társadalmi vitán, Keszthelyen, ez év júniusában.

 

A Regionális Tudományos Társaság Közép-Dunántúli Tagozatának két tagja, Berta Györgyné és Szemes Mária tollából készült el egy gazdag statisztikai dokumentációt tartalmazó társadalmi-gazdasági helyzetkép Veszprém megyéről, „Új építőkockák” címmel. Ennek a bemutatójára múlt héten, november 15-én került sor, melyre meghívást kaptak a régió kutatói és fejlesztői is.

 

Felélénkült a régióban dolgozó kutatók érdeklődése a COMITATUS iránt, mely természetesen országosan biztosít lehetőséget a publikációra.

A tagozat szoros együttműködésben dolgozik a Veszprémi Akadémiai Bizottság illetékes Szakbizottságával és a Zongor Gábor által vezetett Közigazgatási Munkabizottsággal.

Veszprém, 2005. november 22.

 

Agg Zoltán
tagozatvezető

 

Link1 | Link2 | Link3

© MRTT 2012. All Rights Reserved.