Elérhetőség

Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT)
7621 Pécs, Papnövelde u. 22. Postacím: 7601 Pécs, Pf. 199.
Tel: 72-523-800
Fax: 72-523-806
E-mail: mrtt@mrtt.hu
Facebook: mrtt.hu

Közérdekű adatok

  • Számlaszám:
    MBH Bank Nyrt.
    50800111-11090603
  • Adószám:
    18323038-1-02

Nyelvek

Navigáció

Belépés

Aktuális MRTT hírlevél 2023. szeptember 3.     ► Rendezvény és hírlevél archívum     ► MRTT tagdíj

XXI. MRTT köz- vándorgyűlés Pécs, 2023. november 2–3. HONLAP (jelentkezés: 2023. október 10-ig)

14th RSAI World Congress Kecskemét, 2024. április 8–11. HONLAP     ► ERSA-RSAI tagdíj

Kedves Tagtársak! A Kiváló Ifjú Regionalista Díj 2023. évi pályázati felhívása ide kattintva érhető el.

Beadási határidő: 2023. szeptember 30.                     Korábbi díjazottak

Az MRTT idei közgyűlésén tisztújításra kerül sor. A Jelölőbizottság augusztusi közleménye a tovább feliratra kattintva elérhető. Kérjük, rövid indoklást tartalmazó személyi javaslataikat 2023. október 2-ig küldjék meg!

A Kárpát-Balkán nagytérség kutatása

Pécs, 2023. november 2–3.

Az MRTT XXI. köz- és vándorgyűlése Pécsett kerül megrendezésre. A rendezvény házigazdája a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara lesz. Három plenáris ülést, egy kerekasztal-beszélgetést és 29 szekcióban legalább 200 előadást tervezünk. A részletes programterv elérhető a honlapon. Kérjük, szekcióelőadással 2023. október 10-ig jelentkezzenek.

Életutak és karrierlehetőségek tértudományi PhD-fokozattal
az akadémiai pályán túl

Győr, 2023. szeptember 22.

Immáron tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre Győrben a Fiatal Regionalisták Konferenciája, amelynek célja lehetőséget teremteni a tudományág fiatal és tapasztalt kutatói számára egyaránt kutatási eredményeik bemutatására, felvetéseik megvitatására, eszmecsere folytatására. A konferencia részletes programja elérhető a tovább feliratra kattintva.

Varga Attila professzornak, társaságunk alelnökének ítélték oda az Európai Regionális Tudományi Társaság idei nagydíját (ERSA European Prize in Regional Science). Az ünnepélyes átadásra a 62. ERSA kongresszuson kerül sor Alicante-ban. Sajtóhír az ERSA honlapján.

2023. tavasz (33. évf. 244. sz.) letöltés (borító)                ► Korábbi folyóiratszámok

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy társaságunk tiszteletbeli elnöke, Prof. Dr. Rechnitzer János méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség következtében, 2023. június 22-én elhunyt. Búcsúztatására 2023. július 7-én, délután 14 órakor Győrben, a Nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában kerül sor.

Felhívás „Év Regionális Tudományi Publikációja” díjra. Pályázat határideje: 2023. június 30.

2023. május 31-ig hatályos RTB folyóiratlista. 2023. június 1-től érvényes, új RTB folyóiratlista.

Megjelent az MTA RTB 2023. évi második Hírlevele2023. május (pdf)

IV. Területfejlesztők Napja

Mosonmagyaróvár, 2023. március 30–31.

A vidék a terület- és településfejlesztésben

Magyar Regionális Tudományi Társaság és a Széchenyi István Egyetem – az Agrárközgazdasági Intézet, a COMITATUS Önkormányzati Szemle, a KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztálya és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága szakmai együttműködésével – a Területfejlesztők Napja rendezvények (Balatonkenese 2009, Budapest 2013, Online 2021) folytatásaként szervezte meg 2023. évi tavaszi konferenciáját. A terület- és vidékfejlesztési politika alakítói és annak gyakorlati megvalósítói élénk figyelemmel kísérték a bemutatott szakmai és tudományos eredményeket, amelyek 200 résztvevőt vonzottak. A konferencia előadásai elérhetők a konferencia honlapján.

1%

Eredményes szakmai tevékenységünk támogatására kérjük, ajánlja fel személyi jövedelemadója 1 százalékát az MRTT-nek! A felajánlásokat illetménylapunkra, a Tér és Társadalomra, valamint a Kiváló Ifjú Regionalista Díjra fordítjuk. A nyilatkozat május 22-ig nyújtható be a NAV-hoz. Adószámunk: 18323038-1-02

Gál Zoltán professzort, társaságunk elnökét a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A Regionális Kutatás Alapítvány az Illés Iván Regionális Tudományi Program keretében kiemelten támogatja a regionális politika, a területfejlesztés témakörében benyújtott pályázatokat. Az RKA a 2023. évre az alábbi felhívásokat teszi közzé: 1) Regionális tudományi szakmai közösségek rendezvényeinek kiegészítő támogatása. 2) Támogatás nemzetközi és hazai szakmai rendezvények, konferenciák részvételi díjához. Részletek a tovább feliratra kattintva érhetők el.

Tér és állam

Budapest, 2022. október 6–7.

Az MRTT jubileumi XX. köz- és vándorgyűlése Budapesten kerül megrendezésre, 240 fő részvételével. A rendezvény házigazdája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz. Három plenáris ülésre, egy kerekasztal-beszélgetésre és 24 szekcióban mintegy 200 előadásra kerül sor. Az előadások elérhetők a honlapon.


► A konferenciáról készült beszámoló a tovább feliratra kattintva olvasható.

Társaságunk XX. köz- és vándorgyűlésén, 2022. október 6-án a következő díjak kerültek átadásra: Regionális Tudományért Díj Prof. dr. Faragó László; Kiváló Ifjú Regionalista Díj dr. Horeczki Réka részére.

A Magyar Tudományos Akadémia 2022. május 3-án megválasztotta új tagjait, köztük a regionális és határkutatások egyik kiemelkedő nemzetközi alakját. James W. Scott professzort (a Magyar Regionális Tudományi Társaság tagját) az Akadémia tiszteleti tagjává választották.

Rechnitzer János professzort, társaságunk tiszteletbeli elnökét a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Megjelent a COMITATUS 30 ÉV/KÖNYV a Comitatus Önkormányzati Szemle 30 éves jubileuma alkalmából.

A területi egyenlőtlenségek új formái és az átalakuló területpolitika

Budapest, 2021. november 4–5.

Az MRTT XIX. köz- és vándorgyűlése jelenléti formában, 180 részvételével, a Budapesti Corvinus Egyetemen került megrendezésre. A konferencia társrendezője a BCE NPRTI Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszéke volt. Három plenáris ülésre, egy kerekasztal-beszélgetésre és három idősávban összesen 23 szekcióülésre került sor. A két nap alatt 140 szekcióelőadás hangzott el, 19 tematikus szekcióban. Az előadások elérhetők a tovább feliratra kattintva.

Társaságunk XIX. köz- és vándorgyűlésén, 2021. november 4-én került átadásra az idei Kiváló Ifjú Regionalista Díj dr. Páger Balázs részére.

A 2020. évben online átadott díjakat szintén ekkor vehették át az előző évi díjazottak: a Regionális Tudományért Díjat Prof. dr. Lengyel Imre; Kiváló Ifjú Regionalista Díjat dr. Berkes Judit.

A regionális tudomány a tudománymetria tükrében

Győr, 2021. október 1–2.

Immáron tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Fiatal Regionalisták Konferenciája, amelynek célja lehetőséget teremteni a tudományág fiatal és tapasztalt kutatói számára egyaránt kutatási eredményeik bemutatására, felvetéseik megvitatására, eszmecsere folytatására. A konferencia programja elérhető a tovább feliratra kattintva.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság nyilatkozata a Regionális Kutatások Intézete tervezett átalakításával kapcsolatban

2021 áprilisával megalakult a Magyar Regionális Tudományi Társaság első önálló szakmai tagozata.

Fejlődés és fejlesztés 2020 előtt és után

2021. április 28–29.

online konferencia

A Magyar Regionális Tudományi Társaság – a KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztálya és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága szakmai együttműködésével – a Területfejlesztők Napja (Balatonkenese 2009, Budapest 2013) rendezvények folytatásaként rendezi meg 2021. évi tavaszi konferenciáját, amelynek fő célkitűzései: értékelni a magyar területi politika és területi fejlődés elmúlt időszakát (2014–2020), alulról szerveződve megvitatni az aktuális kérdéseket (pl. 2021–2027 EU programozási időszak), illetve javaslatokkal szolgálni a területi politika cél-, eszköz- és intézményrendszerének jövőbeli alakításához. A tanácskozás lehetőséget biztosít a résztvevők véleményének kötetlen kifejtésére. A konferencia részletes programja elérhető alább, a tovább feliratra kattintva. Várunk szeretettel minden, a területi politika és a területi fejlődés iránt érdeklődő kutatót, szakembert!

Társaságunk XVIII. köz- és vándorgyűlésén, 2020. október 30-án a következő díjak kerültek online átadásra: Regionális Tudományért Díj Prof. dr. Lengyel Imre és Kiváló Ifjú Regionalista Díj dr. Berkes Judit részére. A közgyűlésen kerültek átadásra az MTA RTB "Év Regionális Tudományi Publikációja" díjak.

Magtérségek és perifériák – lehetőségek és fenntartható jövő

2020. október 27–30.

Az MRTT XVIII. köz- és vándorgyűlése online, illetve különböző helyszíneken hibrid módon került megrendezésre. A konferencia társrendezője a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszéke volt. 18 magyar és négy angol nyelvű szekcióülésre, valamint négy angol nyelvű plenáris előadásra került sor. Mintegy 185 szekcióelőadás hangzott el a négy napon. A regisztrált hallgatóság - 135 fő - ingyenesen vehetett részt az eseményen, a szekciók munkájában is. A szekciók prezentációi november folyamán feltöltésre kerülnek a konferencia honlapjára. A plenáris előadások videói megtekinthetők a tovább feliratra kattintva.

Társaságunk XVII. vándorgyűlésén, 2019. október 11-én Sopronban a következő díjak kerültek átadásra: Díszoklevél Prof. dr. Kocziszky György és Kiváló Ifjú Regionalista Díj dr. Elekes Zoltán részére.

Az MRTT idei közgyűlésén tisztújításra került sor. Összesen tizenhat tisztségviselői helyről szavaztak a megjelentek. A közgyűlés döntése alapján hat új és tíz újraválasztott tisztségviselő vesz részt a társaság vezetésében a 2019 és 2023 közötti időszakban. A névsor a tovább feliratra kattintva elérhető.

Területi kutatások Közép-Európában
Sopron, 2019. október 11.

A társaság ebben az évben a közép-európai területi kutatások egyes aspektusait vitatta meg a vándorgyűlésen. A rendezvény házigazdája a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara volt. A vándorgyűlés a CERS konferenciát (Central European Conference in Regional Science; 2019. október 9–11.) követően került megrendezésre. Kilenc szekcióban mintegy 70 előadás hangzott el. Az előadások elérhetők a tovább feliratra kattintva.

Link1 | Link2 | Link3

© MRTT 2012. All Rights Reserved.