Elérhetőség

Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT)
7621 Pécs, Papnövelde u. 22. Postacím: 7601 Pécs, Pf. 199.
Tel: 72-523-800
Fax: 72-523-806
E-mail: mrtt@mrtt.hu
Facebook: mrtt.hu

Közérdekű adatok

 • Számlaszám:
  MBH Bank Nyrt.
  50800111-11090603
 • Adószám:
  18323038-1-02

Nyelvek

Navigáció

Belépés

61. ERSA kongresszus – Pécs, 2022. augusztus 23–26.


► A konferenciáról készült beszámoló a tovább feliratra kattintva olvasható.

2022-ben Magyarországon, Pécsett rendezték az Európai Regionális Tudományi Társaság (European Regional Science Association – ERSA) éves konferenciáját, amelynek tematikai fókusza alapvetően a digitalizáció okozta területi egyenlőtlenségek feltárására, és ennek különböző területeire fókuszál, kiemelten foglalkozva a koronavírus-járvány okozta hatásokkal. A tematika ezt a kérdéskört három fő aspektusból közelíti meg: a hálózatok, a vállalkozások és a regionális fejlődés nézőpontjaiból.

Az ERSA, történetében először rendezte meg éves konferenciát az online térben és helyszíni konferenciaként is. A 61. ERSA Konferencia online eseményére 2022. augusztus 22–23-án, míg a helyszíni eseményére 2022. augusztus 23–26. között kerül sor. Magyarországon eddig három ERSA kongresszust rendeztek, mindegyiket Budapesten volt (1968, 1975 és 1985). Pécs az első olyan vidéki helyszín, amely hosszú idő után újra Magyarországra vonzza ezt a rangos tudományos rendezvényt.

A konferencia Helyi Szervező Bizottságában (Local Organising Committee – LOC) a három társszervező szervezet, a Magyar Regionális Tudományi Társaság, Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont képviselői vettek részt. A LOC társelnökei Prof. Gál Zoltán (elnök, MRTT; egyetemi tanár PTE KTK) és Prof. Szerb László (egyetemi tanár PTE KTK) voltak. A LOC feladata volt az ERSA-val együttműködve megszervezni a helyszíni konferenciához kapcsolódó programokat, előkészíteni a kiadványokat, és biztosítani ezek pénzügyi hátterét. Az online konferenciát az ERSA szervezte a Helyi Szervező Bizottság asszisztálásával.

A konferencia online és helyszíni vegyes formátuma egy újítás volt az ERSA részéről. Az elképzelések szerint az online regisztráltak a helyszíni konferencia kiemelt programjait (nyitó- és záró ceremóniák, plenáris előadások, kerekasztalok) élő közvetítésben követhették, illetve az online megrendezett párhuzamos szekciókon vehettek részt. A helyszíni konferenciára regisztráltak mind az online mind a helyszíni programokon részt vehettek. A kiemelt programok élő közvetítése megoldása komoly feladatot jelentett a LOC számára, amelynek sikeres megvalósításában elévülhetetlen szerepe volt a Pécsi Tudományegyetem Univ TV stábjának.

A konferenciára meghívásra kerülő plenáris előadók a regionális tudomány kiemelkedő szakemberei közé tartoznak. Az online konferencia plenáris előadójaként Maria Abreu (University of Cambridge) volt, aki a regionális fejlődés képesség alapú megközelítéséről mutatott be előadást. A helyszíni konferencia első napján, a rendezvény nyitányaként Michael Storper (London School of Economics) kiváló előadást tartott a területi egyenlőtlenségekről és ezek hatásairól. Simona Iammarino (London School of Economics) prezentációjában a regionális egyenlőtlenségeket, a technológiai fejlődés és a vállalatok szempontjából közelítette meg több kutatást is bemutatva. A konferencia második napján adott elő Olav Sorenson (UCLA Anderson School of Management), aki a vállalkozás és a vállalatok területi eloszlásának okairól és a relevanciájáról értekezett. Michaela Trippl (University of Vienna) előadásában az intelligens szakosodás és a helyhez kötött (place-based) társadalmi-gazdasági-ökológiai kihívások tükrében mutatta be a kihívás-alapú regionális innovációs rendszerek koncepcióját. A konferencia záróceremóniájának keretében az ERSA Prize idei kitüntetettje, Diego Puga (CEMFI, Madrid) tartott prezentációt a nagyvárosok előnyeiről és költségeiről. (Megjegyzés: Frank van Oort előadása betegség miatt végül sajnos elmaradt.)

A helyszíni és az online konferencián együtt összesen három kerekasztal-beszélgetés került megszervezésre. Az online konferencián tartott beszélgetés a DG Regio szervezésében a 2022-ben publikált 8. Kohéziós Jelentést állította a vita középpontjába. A beszélgetés résztvevői Julia Bachtrögler-Unger (Austrian Institute of Economic Research), Roberta Capello (Politecnico di Milano), Marcin Dąbrowski (Delft University of Technology), Laura de Dominicis (EC), Philip McCann (Alliance Manchester Business School) voltak, Alessandro Rainoldi (JRC) moderálása mellett. A helyszíni konferencián az „Inequalities in a Connected World” című beszélgetés szervezője és moderátora Lengyel Balázs (KRTK) volt, a résztvevők pedig Katarzyna Kopczewska (University of Warsaw), Andrés Rodriguez-Posé (London School of Economics), Annie Tubadji (University of Swansea), Jouke van Dijk (University of Groningen). A vállalkozói ökoszisztémák és regionális fejlődés kapcsolatáról szóló diskurzusban (szervező és levezető társelnök Szerb László, PTE KTK) Marcus Dejardin (University of Namur), Komlósi Éva (PTE KTK), Rolf Sternberg (Leibniz University Hannover) és Aleksandra Tsvetkova (OECD) ütköztették véleményeiket.

A konferencián összesen 39 általános regionális tudományi téma és 59 tematikus szekció keretében zajlottak a párhuzamos előadások. A résztvevők mintegy 400 helyszíni és 314 online előadást hallgathattak meg. Az ERSA külön figyelmet fordít a fiatal kutatókra, így az idei konferencián online és helyszínen is megrendezték a konferencia fiatal kutatói szekcióit (Young Scientists’ Sessions). Ezek mellett a fiatal (33 éven aluli) kutatók számára meghirdették az EPAINOS Díjat, amelyet idén Maria Kubara-nak (University of Warsaw) és Niels Kuipernek (University of Groningen) ítélt oda a zsűri, amelynek a LOC részéről Lengyel Balázs is tagja volt.

A konferencia tradicionális kísérőprogramjai is látványos helyszíneken kerültek megrendezésre: az üdvözlő fogadásra a PTE Rektori Aulájában, a Get-together Partyra a pécsi Székesegyház szomszédságában lévő N-Eozin Grillteraszon, a gálavacsorára pedig a Kodály Központban került sor. A LOC három opcionális szakmai kirándulást is szervezett a résztvevők számára, amelyek a szocialista várostervezésre (pécsi Uránváros), a kulturális városfejlesztésre (Pécs Európai Kulturális Főváros projektje), illetve a Pécsi Tudományegyetem innovációs eredményeire (Szentágothai Kutatóközpont) fókuszáltak. Ezek mellett lehetőség nyílt szervezett idegenvezetésen keresztül megismerni a baranyai megyeszékhely jelentősebb látnivalóit.

Az ERSA vezetősége, a kiemelt előadók és a résztvevők visszajelzései is egyértelműen sikeresnek ítélték meg a konferencia szervezését. Ez különösen annak fényében örömteli, hogy a konferencia új formátuma nemcsak a LOC, hanem az ERSA központban dolgozó kollégák számára is új feladatokat jelölt ki. Kiemelendő, hogy a sikeres szervezés elengedhetetlen feltétele volt az a magas szintű kooperáció, amely a LOC és az ERSA (kiemelten az ERSA iroda két munkatársa, Maristella Angotzi és Nurul Bariroh) között működött. A LOC tagjainak pedig ezúton köszönjük meg ismételten a professzionális munkát, amelyet a szakmai program kialakítása, illetve a helyszíni konferencia előkészítése és lebonyolítása során nyújtottak. Összességében biztosak vagyunk abban, hogy a konferencia megerősítette a magyar regionális tudományi közösség pozícióját a regionális tudomány nemzetközi köreiben.

Az ERSA 62. konferenciáját a Spanyol Regionális Tudományi Társaság szervezésében, Alicantéban rendezik, előzetes tervek szerint 2023. augusztus 29. és szeptember 2. között. A konferenciával kapcsolatos információkért kövessék az ERSA honlapját, illetve Facebook és Twitter oldalát.

Összeállította: Páger Balázs

Key dates

 • 8 November 2021          Call for Special Sessions 
 • 10 December 2021         Deadline Special Sessions Proposals
 • 24 December 2021         Extended Deadline Special Sessions Proposals
 • 17 December 2021         Open submission for abstracts (and papers)
 • 28 February 2022           Deadline abstract (and paper) submission
 • 13 March  2022              Extended deadline abstract (and paper) submission
 • 31 March 2022                Notification of acceptance
 •   4 April 2022                  Start of registration 
 • 15 May 2022                   Deadline registration at early bird fee
 • 15 July 2022                   Deadline registration for being included in the programme
 • 23-26 August 2022         ERSA Congress

Link1 | Link2 | Link3

© MRTT 2012. All Rights Reserved.